22 november Challenge Zelfsturende Palliatieve Zorgteams

The challenger

Steeds meer zorgverleners zoals verpleegkundigen en verzorgenden werken als ZZP-ers in de thuiszorg. Maar voor veel van hen is het zelfstandig ondernemerschap onbekend. Dietske van Maanen ondersteunt zorgverleners die al zelfstandig zijn of willen starten als ZZP-er. Dietske biedt hen een platform; ‘Wijkverpleegkundige.nl’,  zodat ze gevonden kunnen worden door zorgvragers die een zelfstandig zorgverlener zoeken. Dietske’s volgende stap is om vanuit een coöperatie, zelfsturende zorgteams op te starten die palliatieve zorg thuis kunnen verlenen (zorg voor mensen die niet meer zullen genezen). In eerste instantie in de regio Zwolle.

Real life challenge op 22 november

“Ontwerp een zelfsturend palliatief zorgteam die zo aantrekkelijk is dat je je als zelfstandig thuiszorgverlener daar graag aan wilt verbinden!”

Dietske wil deze zelfsturende zorgteams samen met de zelfstandige palliatieve zorgverleners vormgeven. Ze daagt daarom geïnteresseerde zelfstandige zorgverleners uit om met elkaar dé zelfsturende teamformule te schetsen, waar ZZP-ers in de zorg zich maar al te graag aan verbinden. Ervaringsdeskundigen met palliatieve zorg en de Next Co-creator Community dagen uit en verbinden waar nodig.

Methodiek

De Challenge is erop gericht om de zorgverleners zelf hun eigen formule te laten ontwikkelen. Andere deelnemers zoals geïnteresseerden, ervaringsdeskundigen en de community van The Next Co-creator dagen de zorgverleners uit om ‘out-of-the box’ te denken en ondersteunen de zorgverleners met concrete adviezen voor verdere ontwikkeling, communicatie en implementatie. We starten de Challenge online. In onze The Next Cocreator Community Linkedin groep geven we een toelichting, voorbeelden en trends van zelforganisatie in het zorgveld. Op 22 november is er gelegenheid om verhelderende vragen te stellen, waarna we snel creatief van start gaan in 4 fases:

 • Creatieve warming up. Leer de creatieve basisvaardigheden door te doen en warm je brein op!
 • Ideeën fase. De zorgverleners geven zo veel mogelijk antwoorden op de vraag “wanneer is een zelfsturend zorgteam zo aantrekkelijk dat een zelfstandig zorgverlener zich er bij aansluit?” De andere deelnemers dagen uit om “out of the box” te denken en veel ideeën te verzinnen en vullen aan waar nodig.
 • Concept fase. De zorgverleners maken keuzes uit alle ideeën. Met deze selectie maken ze samen met de andere deelnemers een concept.
 • Actie fase. Samen maken we een actieplan om het concept (resultaat uit fase 3) verder uit te werken en in de markt te zetten.

Doelstelling en Resultaat

Het doel van deze Challenge is om de kracht van co-creatie te ervaren. Zowel in samen creëren (als zorgverlener zijnde) als in de creativiteit in jezelf ervaren. Je maakt kennis met creatieve denktechnieken en processen. Als niet zorgverlener ervaar je hoe je dit co-creatieve proces actief kunt ondersteunen en kunt evalueren.

Voor Dietske en de zorgverleners in regio Zwolle zal deze Challenge één of meerdere formules opleveren. Deze formules kunnen naderhand verder uitgewerkt worden met zelfstandige zorgverleners en patiënten. Zij zullen de deur uitgaan met een concreet plan van aanpak voor verdere uitwerking en implementatie. Zij hebben zo goed mogelijk antwoord gekregen op de vragen:

 • Wat maakt het voor de zelfstandig zorgverlener aantrekkelijk om zich aan te sluiten bij een zelfsturend team voor palliatieve zorg?
 • Hoe bereiken we in de regio Zwolle zorgverleners die werkzaam zijn als zelfstandig zorgverlener of als ZZP-er willen starten en die een zelfsturend team willen opstarten?
 • En hoe gaan we met hen verder in het co-creatieve ontwikkelingsproces? Wat zijn de do’s en dont’s?

Doelgroep

We zijn op zoek naar 40 mensen om deze Challenge met ons aan te gaan en een aantrekkelijke zorgformule willen (helpen) creëren evenredig verdeeld in:

 • Zelfstandige palliatieve zorgverleners of zorgverleners die (soms) overwegen zelfstandig te worden in de regio Zwolle en die zin hebben / zich uitgedaagd voelen om geheel vrijblijvend een zorgformule willen creëren waaraan ze zich (mogelijk) willen binden.
 • Zorgverleners uit andere regio’s, zorgverleners uit regio Zwolle die weten dat ze (op korte termijn) de stap naar zelfstandige niet gaan nemen, mantelzorgers en vrijwilligers die graag meekijken en denken met het vormgeven van een zorgformule op hun vakgebied en / of interesse hebben in wat co-creatie kan betekenen voor hun vakgebied)
 • Mensen die mee willen denken met dit maatschappelijke thema, met interesse, gevoel en/of passie voor co-creatie

Als deelnemer krijg je:

 • Een ongelooflijk energieke en inspirerende middag!
 • Respect en verwondering voor de ongekende mogelijkheden van ons brein (en de beperkingen die we onszelf dagelijks opleggen)
 • Het heft in handen om iets moois en werkbaars te maken
 • Inzicht in de spelregels van co-creatie
 • Inzicht in hoe co-creatie leidt tot meer creatieve ideeën
 • Inzicht in creatieve denktechnieken om nieuwe ideeën te creëren
 • Inzicht in het proces van veel ideeën tot een aantrekkelijk concept
 • Inzicht in de mogelijkheid om mét stakeholders een nieuwe situatie te creëren
 • Inzicht in je eigen blinde vlekken die co-creatie in de weg kunnen staan
 • Inzicht in hoe zorgverlening er in de laatste fase van je leven uit kan zien
 • Toegang tot een netwerk van inspirerende mensen die er plezier in hebben om maatschappelijke vraagstukken met elkaar op te lossen.

Locatie:

Belevingscentrum Wolter & Dros Amersfoort

Tijd

Inloop van 14.30 – 15.00 uur. De Challenge is van 15.00 – 19.00 uur

Doe je mee?

22 november is jouw kans om deel te nemen aan deze vierde Real-Life Co-Creatie Challenge van 2013. Wil je meer ervaring opdoen met co-creatie, de uitdaging aannemen om zelf een zorgformule te maken en / of jouw kennis en ervaring delen met anderen in het oplossen van dit maatschappelijke vraagstuk? Reserveer dan jouw plaats voor 22 november voordat het vol is!

Investering

En laat je niet weerhouden… het is nog steeds kosteloos. Je betaalt slechts €30,- (inclusief BTW) als bijdrage aan de cateringkosten.

Co-creatie Challenge The Next Cocreator Community

 

 


Loading ... Loading ...